Бесмртни пук

Бесмртни пук

Израда амблема „Бесмртног пука“ спада у део добротворних активности наше агенције, то је поклон нашим славним прецима који су се вековима борили за нашу слободу.

Манифестација Бесмртни пук је изворно настала у Русији, а одржава се у многим државама широм света, укључујући и Србију. Учесници манифестације на Дан победе носе фотографије својих предака – војних ветерана, бораца отпора, заробљеника концентрационих логора…

Историјске околности определиле су деликатност симболике овог амблема (логотипа), тако да су укрштени симболи из разних епоха и надамо се, тиме помирени родољубиви покрети чије традиције баштине данашње генерације.

Главни мотиви на амблему «Бесмртног Пука Србије» представљају:

  • Црвени штит са крстом (1) и оцилима у средини – основни фрагмент српског грба (2), присутан и на војничким одликовањима попут «Карађорђеве Звезде» (3). Баштини историјско српско и наслеђе православног хришћанства, на чијим темељима је држава Србија основана.
  • Укрштени спуштени мачеви – симболизују извојеване битке за слободу наших предака..
  • Георгијевска лента у позадини има вишеслојно значење – с обзиром да је изображена на наталијиној рамонди (4), симболу победе, односно Дана примирја (5) у Првом светском рату, и истовремено на звезди петокраци, симболу победе над фашизмом у Другом светском рату. Георгијевска лента у Србији симболизује и јединство са руским народом, чија је подршка у два светска рата у огромној мери допринела ослобођењу Србије и Југославије.

РЕФЕРЕНЦЕ:

(1) У новозаветној симболици крст представља основни симбол хришћанстава. То је знамен спасења и победе над смрћу и сотоном, симбол вечног живота.

(2) Грбови Србије кроз историју
https://sr.wikipedia.org/sr/Grbovi_Srbije_kroz_istoriju

(3)
Краљевски орден Карађорђеве звезде
https://sr.wikipedia.org/wiki/Kraljevski_orden_Karađorđeve_zvezde

(4)
Наталијина рамонда
https://sr.wikipedia.org/wiki/Ramonda_nathaliae

(5)
Дан примирја у Првом светском рату (Србија)
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Dan_primirja_u_Prvom_svetskom_ratu_(Srbija)

Related Projects