Besmrtni puk

Besmrtni puk

Izrada amblema „Besmrtnog puka“ spada u deo dobrotvornih aktivnosti naše agencije, to je poklon našim slavnim precima koji su se vekovima borili za našu slobodu.

Manifestacija Besmrtni puk je izvorno nastala u Rusiji, a održava se u mnogim državama širom sveta, uključujući i Srbiju.

Istorijske okolnosti opredelile su delikatnost simbolike ovog amblema (logotipa), tako da su ukršteni simboli iz raznih epoha i nadamo se, time pomireni rodoljubivi pokreti čije tradicije današnje generacije nasleđuju.

Glavni motivi na amblemu «Besmrtnog Puka Srbije» predstavljaju:

  • Crveni štit sa krstom (1) i ocilima u sredini – osnovni fragment srpskog grba (2), prisutan i na vojničkim odlikovanjima poput «Karađorđeve Zvezde» (3). Baštini istorijsko srpsko i nasleđe pravoslavnog hrišćanstva, na čijim temeljima je država Srbija osnovana.
  • Ukršteni spušteni mačevi – simbolizuju izvojevane bitke za slobodu naših predaka..
  • Georgijevska lenta u pozadini ima višeslojno značenje – s obzirom da je izobražena na natalijinoj ramondi (4), simbolu pobede, odnosno Dana primirja (5) u Prvom svetskom ratu, i istovremeno na zvezdi petokraci, simbolu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Georgijevska lenta u Srbiji simbolizuje i jedinstvo sa ruskim narodom, čija je podrška u dva svetska rata u ogromnoj meri doprinela oslobođenju Srbije i Jugoslavije.

REFERENCE:

(1) U novozavetnoj simbolici krst predstavlja osnovni simbol hrišćanstava. To je znamen spasenja i pobede nad smrću i sotonom, simbol večnog života.

(2) Grbovi Srbije kroz istoriju
https://sr.wikipedia.org/sr/Grbovi_Srbije_kroz_istoriju

(3)
Kraljevski orden Karađorđeve zvezde
https://sr.wikipedia.org/wiki/Kraljevski_orden_Karađorđeve_zvezde

(4)
Natalijina ramonda
https://sr.wikipedia.org/wiki/Ramonda_nathaliae

(5)
Dan primirja u Prvom svetskom ratu (Srbija)
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Dan_primirja_u_Prvom_svetskom_ratu_(Srbija)

Related Projects